tisdag 26 april 2011

Gravidvecka 14


En liten putmage i vecka 14.

Barnet:Cirka 8-8.5 cm.
Det lilla barnet är inne i en intensiv tillväxtfas som sträcker sig fram till vecka 22. Den blir allt starkare och dess rörelser allt mer målmedvetna. Nu orkar barnet hålla upp sitt huvud en liten stund, Dess hand kan gripa, om än lite fumligt och foten kan sparka. Benen är längre än armarna och en del barn har hår på huvudet. Fostervattnet nybildas hela tiden fram till fullgången tid.

Mamman:Magen växer
Du är förhoppningsvis inte lika trött och illamåendet har troligen släppt helt. Din livmoder når en bit ovanför blygdbenet. Din kropp fortsätter att förändras. Magen blir allt större, du blir lättare andfådd och din puls slår lite fortare än den annars brukar göra. De flesta kvinnor upplever trots det att de börjar må riktigt bra nu när de har vant sig vid graviditeten och alla nya hormoner. Du kanske har början till den mörka pigmentrand på magen som kallas linea nigra? Även om du inte tidigare haft ettsug på viss mat så kan det komma perioder när du får en stark längtan efter vissa
saker. Bli inte förvånad om du plötsligt bara måste äta till exempel saltgurka, lakrits eller bruna bönor fast du aldrig tidigare tyckt om just det! Många kvinnor får en längtan efter mer eller mindre konstiga saker. Du har säkert hört talas om kvinnor som fått längtan efter murbruk och inte kunnat låta bli att gnaga på husknuten! Troligen är det ett naturligt signalsystem som hade större betydelse förr i tiden när vi inte åt en lika varierad och sammansatt kost.

3 kommentarer:

 1. Åhh superfina magen!! Är så himla kul att se att nästan alla som fick barn samtidigt som en själv väntar syskon igen, hihi! Själv är en del av mig bebissugen, en annan del inte, hihi....men det måste kännas oerhört kul att kunna jämföra graviditeterna och se de små syskonen leka så småningom :)

  Sv: ELliot är född i januari, så 15 månader nu. :)

  SvaraRadera
 2. Magen magen, den börjar synas =)))

  SvaraRadera
 3. åååh va mysigt de börjar ju synas nu ju =) så glad för eran skull <3

  SvaraRadera