torsdag 15 december 2011

Knäck för första gångenIgår kväll tog jag och Kristoffer tag i att koka knäck. Har faktiskt aldrig gjort det förut, kändes som det var på tiden. Blev inspirerad när min vän Mickis hade gjort knäck - kocka inte för länge, då blir dom stenhårda, var hennes tips. Stenhård knäck är det värsta jag vet. Skulle ta 15-30 minuter, sen kunde man göra "kulprovet".

Jag gjorde kulprovet efter 15 min, 20, 30, 35, 40. Jag började bli smått fundersam så vi ringde till Kristoffers pappa (som gör sjukt god knäck) för att be om råd. Då berättade han hur kulprovet egentligen gick till, vi gjorde alltså helt fel (ska inte berätta hur vi gjorde, hahaha). Tillslut fick jag till en kula, då var det bara att tömma upp i formarna fort som tusan fast Kristoffer gärna ville koka lite längre. Nej - ingen hård knäck här inte, sa jag.

Nu när knäcken är klar kan jag erkänna att det blev lite smått fjasko. Skiten lossnar inte från pappret och knäcken är mjuk som kola, men dock väldigt god smak - det är väl huvudsaken?

3 kommentarer:

  1. Prova termometer nästa gång, det är jättebra! Vi kör alltid till exakt 132 grader, då blir den perfekt och släpper lätt från pappret (fast kokboken säger att den blir jättehård om man passerar 130 grader, men det stämmer inte - Rickard är expert...)

    SvaraRadera
  2. Åh, tack Marie. Det ska jag testa nästa gång jag gör knäck! Lät lite smidigare än det förbannade "kulprovet" ;)

    SvaraRadera
  3. Hahaha, det blev ju så för mig första gången också! hade köpt fel papper! Men andra gången kokade jag exakt 15 min på 4:an. Nästan så det kokar över. Då blev dom perfa!! :) Puss

    SvaraRadera