torsdag 8 december 2011

Mjölkfri kost

Så fort jag skriver eller nämner att Wiltons onda mage har lugnat sig så vänder det lika fort. Igår kväll hade vi ett helvete igen, och dagen innan det...

Nu har jag bestämt mig för att testa helt utesluta alla mjölkprodukter ett tag. Det är inte lätt, finns typ mjölk i allt jag äter. Några exempel: Mjölk, fil, yoghurt, choklad, creme fraiche, glass, grädde, smör, margarin, gräddfil, gräddpulver, kesella, laktos, ost, mjölkprotein, ströbröd, godis, färdiga såser, pulversoppor, leverpastej, bröd, kakor, kex, risgrynsgröt, mannagrynsgröt, korv med mera...

Finns i allt, vad tusan kan jag äta? Måste tänka efter både en och två gånger. Frukosten bestod av havregrynsgröt med havredryck till, inte någon jättehöjdare man vad gör man inte för sitt lilla hjärta. Om detta kan hjälpa är vi superlyckliga. Vi har ju testat en hel del nu.

Tips på maträtter HELT utan mjölkprodukter välkomnas.
Kalops & köttfärsås med spagetti är två maträtter jag kommer på direkt (även olika sallader som räksallad, kycklingsallad som inte är tillagat i margarin (utan mjölkbaserad dressing) är också några förslag, vad kommer ni på?

4 kommentarer:

 1. Tänk på margarinet som du använder i matlagningen. När jag frågade om bröd så sa de att det var så lite i att det inte var någon fara m att äta det. Vad det gäller alla mejeriprodukter så finns de som laktosfritt också så det tyckte inte jag var krångligt. Tyra tycker att Valios mjölk är godare än Arlas så det kan vara ett tips. Lycka till, kram

  SvaraRadera
 2. Nästan allt bröd idag är mjölkfritt i affären. Bakar du eget är de bara att byta ut mjölk till vatten, fungerar utmärkt! Finns även mjölkfritt smör och margarin i affären som är gjort på rapsolja. Jag har sökt mycket på google efter sidor med mjölkfritt och där kan du hitta webbplatser som bara skriver om allergier och recept. Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Tack för superbra tips. Vet dock inte om det är "okej" att äta/dricka laktosfritt då det är mjölkprotein (?) i det, det är vad jag fattat som inte är laktosen som gör det onda. Får googla lite, finns nog en hel del att lära sig :) tack!

  SvaraRadera
 4. Hej! Vill börja med att säga att det är skillnad på mjölkprotein och laktosfri, vilket är mjölksocker. ska man ha helt mjölk fritt räcker det inte med laktosfri produkter. jag har två små barn var av en är allergisk mot både mjölk och ägg. och vill tipsa om att du kan använda Oatly grädde och mjölk till matlagningen istället för vanlig mjölk. Det blir jätte gott-lovar! För att stek kan man använda Mildas flytande culinnes. Om du tröttnar på havergrynsgröten kan du göra tex mannagrynsgröt av havermjölk! :-) LYCKA TILL! Hoppas sonen blir bättre!

  SvaraRadera