söndag 9 september 2012

Sjukhusbesök med Wilton

 
Natten till Fredag var Wilton så pass rosslig och tungandad att han och Kristoffer fick åka in till akuten i Eskilstuna. Han har haft rosslet sen innan sommaren som vi sökt för i Katrineholm. Vi bad om att få inhalera syre/adrenalin så som han fick göra en gång tidigare då han hade lika jobbigt, men nejdå det skulle inte behövas. Han skrev endast ut slemlösande. Inte än är det alltså bra.

När de väl kom in till Eskilstuna hörde de hur jobbigt han hade (han är förkyld så det var värre än vanligt) och fick direkt inhalera. Men det blev inte bra ändå. Efter 5 (!) gånger blev det hyfsat. Läkaren sa att dom fick lov att stanna över natten.

Kristoffer visade även alla utslag Wilton har på kroppen, som kommer och går. Även dom har vi sökt för flera gånger men bara fått till svar att vi ska smörja med mjukgörande. Direkt kunde barnläkaren i Eskilstuna konstatera atopiskt eksem som i de flesta fall växer bort innan skolåldern. Han skrev ut en kortisonsalva, mjukgörande salva på pump samt en medicin mot klåda. Sen har vi fått en hel drös med information.

Dessutom berättade Kristoffer att vi har tid till pricktest i Katrineholm nästa vecka. Vi gjorde ett pricktest på Wilton (mjölk & ägg) när han var runt 4 månader och hade hemsk kolik. Det visade inget sa barnmorskan, men utslagen/ringarna vart stora tycker jag. Hon menade då på att är man allergisk ska de röda ringarna vara större än en femkrona.

Eskilstunaläkaren sa att pricktestet kunde de göra i Eskilstuna där och då! Ett pricktest gjordes på en hel drös grejer, och såklart visade det utslag - på mjölk och ägg! Prickarna den här gången blev mycket mindre än första gången. Någon som vet hur stora de röda märkena ska bli för att man ska se ifall det är en allergi eller ej? Känns ju lite som dom misstagit sig vid första pricktestet, och isf kan vår älskling haft kolik helt i jävla onödan!?

Det är så himla skönt att ääääntligen fått reda på vad som är fel, för det har alltid varit något - hela tiden! Nu har Wilton helt slutat med ägg & mjölk. Vi smörjer honom väldigt mycket med mjukgörande salvor samt kortison på de värsta eksemen. Klådstillande medicin får han innan läggning. Idag har han knappt haft något eksem alls. Ägg och mjölk kunde dessutom göra eksemen värre, så såklart hänger allt ihop. Nu hoppas jag hans rosslande ger sig också, känns som även det kan ha ett samband.

Känns som Katrineholms sjukvård inte riktigt är att lita på. I Eskilstuna tar dom en på allvar och man får hjälp direkt. Det är skillnad på sjukvård och sjukvård.

Det är en omställning för oss alla, men nu vänder det och kan bara bli bättre.

Uppdatering: Nu har jag googlat pricktest, och såhär står det angående hur stort det röda utslaget bli som uppkommer om man är allergisk. (Som jag skrev tidigare blev det rött vid första pricktestet på ägg & mjölk då Wilton hade kolik, men barnmorskan sa tt det ska bli större än en 5-krona för att det ska klassas som allergisk). Såhär står det:

Om testet är positivt och personen är allergisk mot ämnet blir det en rodnad och svullnad stor som ett myggbett efter ungefär en kvart.

Fy fan så jävla arg jag blir. Kanske kanske kanske kan Wilton haft kolik helt i onödan tack vare hennes okunnighet. Och så bli ja arg att vi inte googlat diret efter pricktestet, men ska det verkligen behövas, man litar ju på sjukvården... eller? Suck!

1 kommentar:

  1. Usch vad tråkigt att man inte kan lita på vad dom säger på Kullbergska! Hur kan man få jobba med det man gör om man inte kan sin sak? Kan man inte gå vidare med det på nåt sätt så att kunnig personal tillsätts istället? Eller det kanske är ett onödigt slöseri på energi... :/
    Skönt att det har löst sig för er lilla kille iaf. :) ta hand om er!

    SvaraRadera