torsdag 29 september 2011

Barn som ligger i säte

Igår kunde de (som ni läst i inlägget längre ner) konstatera med ultraljud att bebisen ligger i säte. Jag har ringt till min barnmorska och fått en tid till ultraljud på måndag 15.30. Då håller vi tummarna att bebisen gjort en volt av sig själv och ligger med huvudet neråt. Om så inte är fallet ska vi till Eskilstuna på tisdag morgon för ett vändningsförsök. Har läst på lite och fått mer kött på benen, och det verkar som ett vändningsförsök inte är det skönaste samt att det kan bli så att vattnet går och då blir det bebis ist. Här är lite samlad information som jag googlade fram.

Ett barn som ligger i sätesbjudning har stjärten (och inte huvudet) nedåt mot bäckenet. Barnet kan också ligga med en eller båda fötterna först. Din barnmorska känner om barnet ligger i säte genom att trycka på din mage. Fram till vecka 32 ligger ca 15 % av alla barn i säte, men vid vecka 37 har andelen minskat till ca tre till fyra procent. Många barn som ligger i säte vänder sig självmant före, och till och med under, förlossningen. Många barn som ligger kvar i säte går att vända för hand, under ett vändningsförsök.

Denna teknik har läkare använt i flera tusen år och man har forskat mycket för att utvärdera hur säker metoden är. Vändningsförsök för med sig en liten risk för att moderkakan ska lossna eller att navelsträngen ska falla fram, vilket är orsaken att de alltid utförs med beredskap för kejsarsnitt – därför måste mamman vara fastande.

Vändningsförsöket brukar göras när du börjar närma dig beräknat förlossningsdatum, men tidigast vecka 36 och ibland gör man det t.o.m. i början av förlossningen. Du behöver ingen narkos under vändningsförsöket som görs på ett sjukhus, där det finns utrustning som övervakar barnets hjärtljud och ultraljud. Om du är rh-negativ får du också en spruta med immunglobulin anti-D.

Efter en stunds CTG-övervakning och ultraljudsundersökning av fostrets och moderkakans läge ges livmoderavslappnande läkemedel (Bricanyl). Därefter vänds barnet försiktigt utifrån. Fosterljuden avlyssnas regelbundet under vändningsförsöket. Efteråt får du stanna kvar med en halvtimmes CTG-registrering för att utesluta eventuella komplikationer.

Vändningsförsök lyckas ofta. När alla kvinnor vars barn ligger i sätesbjudning erbjuds vändningsförsök, minskar även antalet kejsarsnitt för barn i sätesbjudning.

Vändningsförsök har större chans att lyckas om:

• du är omföderska

• det finns gott om fostervatten runt barnet

• barnet ännu inte har sjunkit ned i bäckenet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar